PADI Instructor

Van je hobby je werk maken? Ook een PADI-instructeur worden en jouw passie overbrengen op nieuwe duikers? Of wil je reeds gebrevetteerde duikers helpen om meer uit het duiken te halen met vervolgopleidingen? Als 5 star PADI IDC Divecenter geeft ABC Dive naast vrijwel alle recreatieve PADI opleidingen ook de PADI Pro opleidingen tot Instructeur (OWSI), Master Scuba Diver Trainer (MSDT) en Staff-instructeur (IDC SI).

 

PADI Instructor Development Course (IDC)

Als je van het werken met mensen houdt, een passie hebt voor duiken en een heel bijzonder leven wilt leiden, word dan PADI Instructor. Door duikles te geven krijg je de kans om je liefde voor de waterwereld te delen met anderen terwijl je datgene doet waar je zoveel plezier aan beleeft – in en bij het water, en onder water. PADI Open Water Scuba Instructors (OWSI) en PADI Assistant Instructors (AI) zijn de meest gevraagde duikprofessionals ter wereld omdat zij een opleidingsprogramma hebben afgerond dat wereldwijd de norm is voor de training van duikprofessionals. Je behaalt het PADI Instructor-brevet door toewijding en hard werken, maar de beloning is een baan waarbij je ongelooflijk mooie onderwateravonturen met anderen kunt delen – je zet hun leven, in positieve zin, op zijn kop en verrijkt die van jou zelf.

De instructeursopleiding van PADI, oftewel de Instructor Development Course (IDC), bestaat uit twee onderdelen – de Assistant Instructor (AI)-cursus en het Open Water Scuba Instructor (OWSI)-programma. De meeste duikprofessionals volgen de gehele IDC waarna ze het instructeursexamen doen. Het Instructor Exam (IE)  wordt door PADI zelf afgenomen.

Als je met succes de AI-cursus afrondt behaal je het PADI Assistant Instructor-brevet. Als je er als AI klaar voor bent kun je het OWSI-programma volgen. Daarna volgt het IE om je uiteindelijk PADI Instructor-brevet te behalen. Een Assistant Instructor (AI) hoeft dus geen examen te doen wat afgenomen wordt door PADI.

Deelname vereisten

 • minimaal 18 jaar oud zijn
 • PADI Divemaster brevet hebben
 • minimaal 100 duiken gemaakt hebben voordat je kunt deelnemen aan het PADI IE
 • Een Emergency First Response Primaire en Secundaire Zorg (EFR reanimatie en eerste hulp)-cursus hebben gevolgd in de afgelopen 24 maanden.
 • Een medische keuring te hebben, maximaal 12 maanden oud op moment van deelname en op moment van deelname aan het IE
 • Daarnaast moet je EFR Instructor zijn/worden. Dit kan ook na het IDC en zelfs IE, echter je wordt pas gebrevetteerd in actieve status als je EFR-I gebrevetteerd bent/wordt. Ons advies is om EFR-I af te ronden voor deelname aan het PADI IDC.

Prijzen

 • Cursusprijs: € 1.099 (excl PADI boeken en PADI fee)
 • Verdere kosten
  • PADI IDC lespakket € 699
  • PADI Instructeurs breveteringskosten (te betalen aan PADI zelf) – circa € 185 – in dat bedrag zit dan ook je PADI lidmaatschap voor dat kalenderjaar inbegrepen
  • PADI deelnamekosten PADI IE (te betalen aan PADI zelf) – circa € 650
  • Eventueel de kosten die je maakt om EFR-instructeur te worden
   • cursus EFR-I € 299 – boek je IDC tezamen met EFR-I dan is het totaal € 1.325 – een voordeel van € 75
   • PADI EFR-I lespakket € 249
   • EFR-I application kosten € 85 (te betalen aan PADI zelf)

 

Emergency First Response Instructor (EFR-I)

Reanimatie en eerste hulp zijn de hoofdvaardigheden die voor iedereen belangrijk zijn, niet alleen voor duikers. Als Emergency First Response Instructor geef je les in vaardigheden die gebaseerd zijn op internationaal erkende richtlijnen voor hulpverlening. Je mag aan iedereen lesgeven. Het mooie van Emergency First Response (EFR)-cursussen is dat zij een aangename leeromgeving bieden om vaardigheden voor hulpverlening te oefenen. Je cursisten ronden de cursus af met vertrouwen in hun nieuwe vaardigheden, waarbij ze het zelfvertrouwen hebben dat zij iemand in een noodgeval kunnen helpen.

De enige deelnamevereisten zijn dat je minimaal 18 jaar oud bent en dat je binnen de afgelopen 24 maanden een Emergency First Response Primaire en Secundaire Zorg (reanimatie en eerste hulp)-cursus hebt gevolgd. Het EFR Instructor-brevet is een vereiste om PADI Instructor te worden, maar je hoeft met deze instructeurscursus niet te wachten tot je Divemaster- of hoger wordt. Je kunt deze cursus (of de opfriscursus) ook volgen en afmaken tijdens je PADI Instructor-cursus.

Prijzen

 • cursus EFR-I € 299
 • PADI EFR-I lespakket € 249
 • EFR-I application kosten € 85 (te betalen aan PADI zelf)

PADI Specialty Instructor

Meer duiken maken en nog meer plezier beleven omdat je datgene wat jou in het bijzonder interesseert kunt delen met anderen – dit is waar het om draait bij specialty diver-cursussen geven. De beste manier om specialty diver-cursussen te leren geven en er ook echt een bijzondere cursus voor de cursisten van te maken is om een specialty instructor-cursus te volgen. Specialty instructor-cursussen bieden praktische tips die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Het volgen van een specialty instructor-cursus is zinvol voor elke PADI Instructor , vooral voor hen die het PADI Master Scuba Diver™ Trainer (MSDT)-brevet willen behalen omdat je hier minimaal vijf PADI Specialty Instructor-brevetten voor nodig hebt.

 

PADI Master Scuba Diver Trainer

Als je beschikt over het PADI Master Scuba Diver Trainer-brevet onderscheidt je je van andere duikinstructeurs omdat het laat zien dat jij vervolgcursussen serieus neemt en zelf ook diverse cursussen wilt kunnen geven (potentiële werkgevers houden hier van). Als je een Master Scuba Diver Trainer (MSDT) bent laat je ook zien dat je de ervaring en de kwalificaties hebt om alle cursussen te geven die een duiker moet volgen om Master Scuba Diver te worden – het ultieme recreatief duikbrevet.

Elke PADI Instructor die minstens 25 PADI-duikers heeft gebrevetteerd en minimaal vijf PADI Specialty Instructor-brevetten heeft behaald kan Master Scuba Diver Trainer worden. Dit brevet is de volgende stap op de ladder van duikcursussen op beroepsniveau en is een deelnamevereiste voor de IDC Staff Instructor-cursus.

PADI IDC Staff Instructor

Zoals de naam al aangeeft mogen IDC Staff Instructors assisteren bij instructeursopleidingen en hun kennis en ervaring met nieuwe PADI-leiders delen. Door de IDC Staff Instructor-cursus te volgen krijg je diepgaande kennis van het instructeursopleidingsproces en word je klaargestoomd om de volgende generatie van PADI-professionals op te leiden.

Deze cursus is hetzelfde als je eerste IDC, echter nu ben je niet de kandidaat Instructeur, maar leer je hoe je de Course Director assisteert. Vergelijkbaar als een Divemaster assisteert bij een Instructeur.

Prijzen

 • Cursusprijs: € 749
 • IDC Staff Instructor Crewpack € 525
 • PADI application kosten (brevetaanvraag) € 140

PADI Master Instructor

PADI Master Instructors worden gezien als de elite onder duikopleiders die door toewijding en hard werken zich bewezen hebben als leiders binnen de duikindustrie. Je behaalt het Master Instructor-brevet door, op basis van je inzet bij het geven van duikcursussen en je professionele houding, te illustreren wat het betekent om een duikprofessional te zijn.

Hoe behaal je dit brevet?

 • Je bent een PADI IDC Staff Instructors
 • Je bent al minstens twee jaar PADI Instructor
 • Je moet minimaal 150 PADI-brevetten hebben uitgegeven van verschillende brevetteringsniveaus.
 • Je moet aan drie PADI-seminars hebben deelgenomen.
 • Je moet 10 Emergency First Response-brevetten hebben uitgegeven.

 

PADI Course Director

PADI Course Directors zijn PADI Master Instructors die de volgende stap hebben gezet en zich bij een elitegroepje van instructeursopleiders hebben aangesloten.

Course Directors verzorgen PADI Instructor Development Courses (IDCs) en andere cursussen op instructeursniveau, en zijn vanuit deze rol de meest invloedrijke leiders van en voorbeelden voor de duikindustrie. Dit brevet is binnen de wereld van recreatief duiken het hoogste en meest gerespecteerde brevet op beroepsniveau.

Om Course Director te worden moet je een plek verdienen in de Course Director Training Course (CDTC) door een inschrijfproces te doorlopen waarbij je ervaring en lesdoelen worden bestudeerd en worden vergeleken met die van andere mogelijke kandidaten.

PADI Master Instructors met stevige leservaring die geassisteerd hebben bij vele IDC’s kunnen zich mogelijk voor de CDTC inschrijven. Je moet ook EFR Instructor Trainer zijn, minimaal 250 duiken gemaakt en gelogd hebben, werkervaring hebben opgedaan bij een PADI-duikcentrum of -resort, en aan andere vereisten voldoen.

PADI Course Directors worden uitsluitend door PADI zelf opgeleid.

 

Hieronder het verhaal van Nadia, die ook PADI instructeur geworden is